petak, 2. studenoga 2012.

Šah (na EU 28) i mat (na Z4)

Objavljeno Petak, 02 studenoga 2012 14:00

Potezi na hrvatskoj šahovskoj ploči

Igrate li šah?
Razmislite o slijedu i postupcima dolje opisane partije, recite kao biste Vi povlačili poteze? Je li u završnici opisa slijeda igre dobro proučen potez protivnika i slijed naših potrebitih poteza ili...?
No, krenimo redom
Godine 1991. po Hrvatskoj šahovnici raširilo se crno pješaštvo, potpomognuto topovima žarilo i palilo, iako su im kralj i kraljica pobjegli u London, njihovi lovci su, skriveni među nama i u našim redovima, odradili izvrstan posao, privatizaciju, pljačku, prodaju i rasprodaju. Nisu to činili sami, činili su to uz pomoć svojih figura na našoj strani koje su postavili kad su se figure i postavljale još davne 1989. godine.
220px-ChessStartingPositionHrvatsko pješaštvo koje je stalo u prvu crtu obrane, naši časni pješaci nisu tada niti shvaćali da i među njima, odnosno nama oni imaju svoje (š)pijune koji će se kasnije pretvarati u lovce, kraljeve i kraljice (Sanadere, Šerbedžije i druge).
I kad je dvije trećine ploče bilo u njihovim rukama, dvije trećine ploče pod crnim figurama, naše se nisu predavale, držale su crtu obrane, izdržali smo samo s pješacima. Da smo barem znali koji će (š)pijuni među nama pješacima postati lovcima, pa da smo ih odrekli tada, manja bi bila šteta danas.

Partija je trajala dugih pet godina, dugih pet godina pješaci su ostajali pješacima prvoj crti, no zanimljivo je da su (š)pijuni krećući se prema natrag, a ne naprijed, pretvarani u jake figure, iako se to protivi pravilima igre. Mi smo se nakon pet dugih godina, krvi, blata, rana, krasta, demona u glavi uspjeli pretvoriti, kako danas izgleda, samo u konje. Bilo je konja i tada, davne 1991., no samo onih paradnih, pokaznih, koje su koristili oni (š)pijuni a ne pješaci, i njihovi lovci, ti konji nisu bili za rad, za vuču. Bili su tu da nam pokažu u što se njihovim potezima mogu pretvoriti dobri i poslušni pješaci. Nisu se dali naši pješaci i držali su redove sve do protuudara 1995. U dobrom promišljanju rijetkih pješaka koji su postali lovci, i to samo zbog prividne ravnoteže da se makne pogled sa onih koji su postali jakim figurama, krećući se natrag a ne naprijed, eh ti rijetki od nas bivših pješaka vodili su protunapad i prvi puta su crne figure bile u šahu. Tada su naši lovci i naši topovi prvi puta potisnuli crne figure blještavim, brzim i olujnim potezima, po prvi puta dadosmo protivniku šah, ugrozili smo ga imamo šansu za mat no ...

Crvene figure

Crvene figureKako je bijeli ostao bez glavnog igrača, kako su mu tada zbog tih odluka unijeli nered u misli i među suigrače, razbolio se i umro. Umro je od tuge zbog nepravde i mesic-racan-2001-izdaje. No igra ide dalje, dolazi do zamjene igrača, pravila su ista, no figure više nisu bijele nego crvene, zašto crvene pitate? Crvene su jer su lovci i (š)pijuni u našim redovima potpomognuti konjima koji su nastali pretvaranjem (š)pijuna u lovce i konje izrazili tu želju svojem novom igraču, oni su donijeli tu odluku kako bi se prikrili i dodvorili, kako ih ne bi žrtvovali oni koji su ih stvorili, oni su nam boju promijenili, oni, koje mi nismo žrtvovali kad smo trebali, nego smo im oprostili.Nema mata, suci govore morate preslagati figure, zaustaviti topove i pješake, ostaviti lovce na pozicijama i počinje brzopotezna igra: crni ima pravo kretati sa Z4, a bijeli, ako se to dopusti, može započeti igru sa E-U 28, ako bijelom nisu jasni potezi neka pročita poglavlje 23. pravilnika.
Kako je bijeli ostao bez glavnog igrača, kako su mu tada zbog tih odluka unijeli nered u misli i među suigrače, razbolio se i umro. Umro je od tuge zbog nepravde i izdaje. No igra ide dalje, dolazi do zamjene igrača, pravila su ista, no figure više nisu bijele nego crvene, zašto crvene pitate?
Crvene su jer su lovci i (š)pijuni u našim redovima potpomognuti konjima koji su nastali pretvaranjem (š)pijuna u lovce i konje izrazili tu želju svojem novom igraču, oni su donijeli tu odluku kako bi se prikrili i dodvorili, kako ih ne bi žrtvovali oni koji su ih stvorili, oni su nam boju promijenili, oni, koje mi nismo žrtvovali kad smo trebali, nego smo im oprostili.
mesic-racan-2001-Nije samo zbog toga promijenjena boja i stanje na ploči, promijenjena je jer su kralj i kraljica crnih cijelo vrijeme lobirali kod sudaca u Londonu, u Bruxellesu i tko zna gdje sve. No, bilo kako bilo, partija traje....
Nakon šaha kojeg smo postigli 1995., i nakon izdaje 2000., mnogi su se pješaci usporili, ulijenili i ostali bez želje za kretanjem naprijed kako bi postali lovci, topovi ili neke jače figure.
Zašto? Zato što su žrtvovani jedino oni koji su od pješaka postali jakim figurama, zato što su oni koji su krećući se unatrag okaljali igru, ubili ideju, žar, smisao i čast.

Igra je 2000. stala....

Mijenja se odnos snaga, pravila, počela i vrsta poteza, traži se žrtva, traži se igrač, traži se barem remis.
ABHIz stanja napada igra je u defenzivi, bijeli se ponašaju kao crveni, crveni kao bijeli, pješaci nemaju, nade lovci su žrtvovani, (š)pijuni postali topovima, lovcima, kraljevima i kraljicama, i to sve iza leđa nekolicine pješaka koji još uvije stoje na prvoj crti jer vide opasnosti da nas matiraju i to tako da na ploči potegnu onaj svoj plan Z4 koiim nas mogu matirati i to uz pomoć „naših" figura, te prostora među našim figurama, što danas u svojim potezima čine crveni kralj i njegova sjedoglava kraljica, uz svestranu pomoć (š)pijuna, konja i lovaca. To je jedan tijek razvoja događaja kojeg vide preostali bijeli pješaci.
Drugi ništa manje opasan razvoj događaja i tijek igre je potez EU 28 preko polja 23, kojeg su sami signalizirali njihovi lauferi i (š)pijuni potpomognuti crvenim kraljem i kraljicom. U oba slučaja bit ćemo matirani.
Ostaje sam nada da će pješacima proraditi inat, dišpet, čast i ponos, pa će svojim potezima izboriti barem remis, te u novoj partiji učvrstiti obranu, žrtvovati lovce, kraljicu i (š)pijune, kako bi bili u stanju konačno na njihova mjesta staviti neke od pješaka, umjesto da kao do sada ta mjesta popunjavaju špijuni i pijuni.

Ako Boljom Hitrošću dođe do toga pobijedit ćemo u igri.
Mario Maks Slaviček

Nema komentara:

Objavi komentar